Multe persoane preferă să  își cumpăre telefonul de la cunoștințe, de pe site-uri de anunțuri sau chiar de pe stradă. Eu vă recomand să vă cumpărați telefonul doar din magazinele specializate care sunt de încredere sau din marile magazine online. Însă, dacă dați peste o ofertă de nerefuzat și ați vrea să cumpărați un smartphone de la un alt proprietar… mai jos aveți câteva sfaturi și metode prin care puteți verifica dacă telefonul este original sau nu.

 

1. Aspectul Fizic. Majoritatea fake-urilor au o rezoluție mult mai proastă a ecranului, se observă pixelii destul de ușor. În plus, greutatea smartphone-lui fals diferă de cea a celui original, ori este mult mai ușor, ori ceva mai greu (în funție de materialele de proastă calitate folosite). De multe ori insemnele firmei producătoare lipsesc sau sunt situate în alte locuri decât cele obișnuite. Și nu în ultimul rând, butonul fizic de home (în cazul în care există) este situat ceva mai jos decât în mod normal.

2. Limba de bază a telefonului. Încercați să apăsați volume down, power și home în același timp (merge în special la telefonalele Samsung), dacă limba afișată este chineza (în loc de engleză) atunci cu siguranță este vorba de un fals.

3. Modelul telefonului. Toate modelele de smartphone au pe lângă numele cu care suntem obișnuiți (ex. Note II) și un număr de model (ex. N7100 pentru Note II), puteți verifica acest număr formând *#1234# ca și cum ați vrea să sunați pe cineva. Verificați dacă acest număr afișat este identic cu cel setat de firma producătoare.

4. Verificare IMEI. Toate telefoanele au un număr unic de înregistrare, el poate fi aflat formând *#06# exact ca la punctul de mai sus. Există site-uri cu baze de date unde poți verifica numărul afișat pe ecranul telefonului. Un astfel de site este și http://imei-number.com/

Eu vă recomand să cumpărați smartphone-uri noi din magazine de încredere care oferă garanție și factură.

s4 fake

 

L.E.

Pe facebook, Marian Parvu mi-a adus la cunoștință o alte metode de a verifica dacă device-ul Samsung este original:

a. „*#0*#  este un cod cu care verifici ecranul, camera, senzorii si alte chestii. La telefoanele fake nu functioneaza, doar la cele Samsung”

b. „Pe langa codul care l-am spus, o aplicatie care arata specificatiile, un lucru care nu il pot copia inca cei care fac telefoane fake este led-ul sau blit-ul sa ii zic asa. La cele fake arata galben, iar diferenta este foarte mare fata de blit-ul normal de pe telefoanele Samsung.

fake samsung

Aștept și alte modalități prin care poți verifica dacă un smartphone este original sau nu.